Symptomen auto immuunziekte

Wat is een auto immuunziekte? Dat houdt in dat je immuunsysteem is aangetast. Je lichaam kan dan niet meer zelf het onderscheid maken tussen lichaamseigen stoffen en stoffen die vreemd zijn (‘indringers’). Daardoor kan je lichaam geen weerstand meer bieden tegen ziektes die binnendringen.

© Pexels.com

Wanneer je eigen afweersysteem zich keert tegen je eigen lichaam, dan is er sprake van een auto immuunziekte. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze ziekte tot ontwikkeling komt. Wel is er geweten dat ook erfelijkheid een rol speelt. Een aantal uitlokkende factoren (stress, omgeving,…) kunnen er dan voor zorgen dat de ziekte ook werkelijk tot uiting komt. Er zijn verschillende soorten auto immuunziekten.

De symptomen kunnen bijgevolg ook extreem uiteenlopend zijn. Het geven van een lijstje met symptomen is bijgevolg niet mogelijk. Wanneer je een ontsteking krijgt aan maag, darmen, longen, gewrichten,… kan het in feite altijd gaan om een auto immuunziekte. Vooral wanneer je ook last hebt van vermoeidheid, een zwak gevoel, depressie, stekende pijn, is het nodig naar de arts te gaan.