Symptomen extra uteriene zwangerschap

Een extra uteriene zwangerschap is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Zoals de benaming al doet vermoeden, gaat het om een toestand waarbij de vrucht zich niet in de baarmoeder, maar wel daarbuiten nestelt. Zo’n zwangerschap kan erg gevaarlijk zijn, zowel voor de baby als voor de moeder. Hoe kan een extra uteriene zwangerschap opgemerkt worden?

© Pexels.com

  • buikpijn
  • bloedverlies

Veel vrouwen maken zich bij deze symptomen snel zorgen, gezien het ook de symptomen van een miskraam zijn. De gynaecoloog zal echter de juiste diagnose vrij snel kunnen stellen. Een extra uteriene zwangerschap komt niet zo vaak voor (slechts in 1 procent van de zwangerschappen). Het gebeurt vooral bij vrouwen waar de eileiders beschadigd zijn (vb door eerdere operatie aan de eileider of door ziekten zoals chlamydia of gonorroe).

Een zwangerschap buiten de baarmoeder kan eigenlijk niet tot een goed einde gebracht worden. Een goede bevalling bij dergelijke zwangerschap is uiterst zeldzaam. Meestal wordt de vrucht operatief of via middelen verwijderd. Zowel lichamelijk als mentaal is een extra uteriene zwangerschap dus erg zwaar om dragen. Het wordt ongetwijfeld een erg emotionele periode, laat je dus goed begeleiden door vrienden, familie en je gynaecoloog.