Symptomen faalangst

Faalangst, de angst om te falen of niet aan bepaalde verwachtingen te voldoen, is een aandoening die opmerkelijk vaak voorkomt. In verschillende gradaties, weliswaar.

© Flickr.com

In de ergste gevallen kan het het leven van de patiënt sterk verstoren. Een voortdurend gevoel van onzekerheid maakt het dagelijkse leven erg moeilijk. Angst voor examens, angst voor sportactiviteiten, angst om spreekbeurten te geven, angst om aangesproken te worden door onbekende mensen,… Het zijn slechts enkele voorbeelden van faalangst.

Hoewel faalangst in veel gevallen iets negatief is, kan het in sommige gevallen ook net positief zijn. Het kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de persoon met faalangst zich net erg bewust wordt van wat hij/zij moet doen, zich daardoor erg gaat concentreren en zich goed gaat voorbereiden, wat leidt tot een positieve uitkomst. In veel gevallen zorgt de faalangst echter net voor het omgekeerde. Trillende handen, een bibber in de stem, hoofdpijn, overmatig zweten, rood worden, hartkloppingen,… Als deze symptomen de kop opsteken, is het moeilijk je nog te concentreren op wat je moet doen. Faalangst is vaak onnodig en toch kan het niet of erg moeilijk verholpen worden.

Niet alleen kinderen en jongeren, maar ook volwassenen hebben er vaak last van. Om het wat te verhelpen is een cognitieve gedragstherapie aangeraden. Ook een assertiviteitscursus kan in sommige gevallen helpen.