Symptomen foliumzuurtekort

Ons lichaam heeft foliumzuur nodig om goed te kunnen functioneren. Wanneer iemand een tekort ervan heeft, kan dit dan ook tal van klachten met zich meebrengen. Deze kunnen uiteraard verschillen van persoon tot persoon, maar hier alvast een opsomming van de meest voorkomende symptomen:

© Pixabay.com

  • groeiproblemen
  • probleem met rode bloedcellen wat zich uit in hoofdpijn, vermoeidheid, opvallend afvallen, misselijk gevoel, niet kunnen slapen, duizelen, geen honger, diarree en buikpijn,…
  • cognitieve problemen (vooral bij oudere mensen met foliumzuurtekort)
  • wanneer foliumzuurtekort bij een vrouw voorkomt tijdens de zwangerschap, kan dit tot gevolg hebben dat de baby met een open ruggetje geboren zal worden, met een hazenlip, open schedel of open gehemelte
  • bloedarmoede

Foliumzuur is duidelijk een erg belangrijke vitamine in ons lichaam. We beschikken er echter niet van nature over, maar we nemen het in via voeding. Foliumzuur zit bijvoorbeeld in grote mate in groene groenten (spinazie, spruitjes,…), rundsvlees, aardappelen,… Mensen die niet de juiste voeding tot zich nemen, doen er best aan foliumzuur in de vorm van voedingssupplementen te nuttigen. Een tekort aan foliumzuur ontstaat dus in de eerste plaats door een niet gevarieerde voeding, maar ook het overmatig gebruiken van alcohol of het gebruik van bepaalde medicijnen kan het tekort veroorzaken.

Wanneer een foliumzuurtekort door de arts vermoed wordt, zal deze een lichamelijk en een bloedonderzoek doen. De behandeling bestaat dan uit het innemen van foliumzuurtabletten en eventueel ook het aanpassen van het eetpatroon.