Symptomen netelroos

Netelroos (uticaria) is een vervelende uitslag, veroorzaakt door medicatie, door stress, door een allergische reactie (voor voeding,…) of door een bepaalde fysieke inspanning.

┬ę Flickr.com

Netelroos wordt gekenmerkt door een rode huiduitslag die erg jeukt. Meestal verdwijnt het vanzelf na een paar dagen, dan spreekt men van acute netelroos. Maar bij sommige mensen kan het weken blijven aanslepen. In die gevallen wordt het chronische netelroos. Acute netelroos komt vaak voor, chronische netelroos niet.

Netelroos kan op alle leeftijden voorkomen, zowel bij mannen als bij vrouwen. Heb jij last van een jeukende uitslag die lang blijft duren? Dan is het raadzaam naar je arts te gaan. Die zal je de nodige medicatie voorschrijven om de jeuk zo veel mogelijk weg te nemen. Als je netelroos onbehandeld laat, kan dit trouwens gevaarlijk zijn. Wanneer je ook koorts hebt of moeite met ademhalen bijvoorbeeld kan netelroos namelijk een uiting zijn van een andere aandoening. Netelroos is gelukkig niet besmettelijk. Herken de aandoening tijdig aan de volgende symptomen:

  • rode plekken op de huid
  • op het hele lichaam
  • worden groter en kunnen gaan samenvloeien tot erg grote plekken
  • jeuken enorm
  • vermindering na enkele uren (spontaan)