Symptomen netvliesloslating

Netvliesloslating is een oogaandoening die vooral bij oude mensen voorkomt. Vanaf de leeftijd van vijftig jaar wordt het risico het grootst.

© Pixabay.com

Een netvliesloslating treedt op door ouderdom, maar kan zich ook voordoen na het meemaken van een bepaald trauma of ongeluk.

Het netvlies is het dunne laagje dat zich op onze oogbol bevindt. Het is een erg delicaat deel van ons lichaam, waar we meestal gelukkig geen last van hebben. wanneer je echter een netvliesloslating onbehandeld laat, kan het in de ergste gevallen leiden tot blindheid. Heb je dus ergens last aan je ogen? Ga dan altijd meteen langs bij de oogarts!

Onze oogholte is voornamelijk gevuld met zogenaamd glasvocht. Wanneer we ouder worden, begint dit vocht te krimpen waardoor het los komt te staan (gedeeltelijk) van ons netvlies. Dit kan scheurtjes of loslating veroorzaken. Vloeistof kan dan moeiteloos van het netvlies naar andere lagen van onze ogen vloeien.

Meestal heb je niet meteen last van netvliesloslating. Door echter veel met de ogen te bewegen zal je het na verloop van tijd wel degelijk beginnen merken.

  • minder scherp zicht
  • lichtflitsen zien
  • vertekend zicht
  • soort ‘gordijn’ dat meebeweegt met het oog

De oogarts kan meer dan negentig procent van de patiënten met netvliesloslating helpen met één of meerdere ingrepen. In de slechtere gevallen blijft het zich nadien wat beperkter dan voorheen. Onze ogen zijn erg delicate lichaamsdelen. Heb je ergens last van? Aarzel dan niet, maar maak meteen een afspraak bij je oogarts om erger te voorkomen.