Wat te doen bij verkoudheid tijdens zwangerschap

Zwangere vrouwen zijn gevoeliger voor verkoudheden omdat hun weerstand tijdens de zwangerschap lager is. Dat is gelukkig meestal niet gevaarlijk, ook niet voor de baby. Vervelend is het natuurlijk wel. Maar meestal ben je binnen een paar dagen weer op de been, als je zelf een aantal stappen volgt. Verbeteren de klachten niet, raadpleeg dan altijd de huisarts.

© commons.wikimedia.org

Neem voldoende rust: op deze manier geneest het lichaam sneller. Aan de andere kant: probeer waar je kunt wel wat te bewegen. Zo verlies je niet al je energie.
Drink voldoende thee en water om de vochtbalans op peil te houden.
Heb je een verstopte neus, probeer dan te stomen. Dat kan heel simpel door de douche of hete kraan in de badkamer aan te draaien en het stoom in te ademen. Of je stoomt boven een kom heet water. Voeg geen zout of menthol toe aan het water want dit kan de slijmvliezen juist extra irriteren.
Neusdruppels met een zoutoplossing kunnen de klachten soms wat verminderen. Andere geneesmiddelen, behalve paracetamol, zijn meestal niet nodig.
Hoestremmers worden bijvoorbeeld afgeraden, net als neusdruppels met antibiotica erin. Ook wordt het afgeraden om kruiden als Echinacea te gebruiken.
Laat je tijdens de zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft altijd goed adviseren door de huisarts of apotheek over welke medicijnen je mag nemen en wat je absoluut moet vermijden.
Wanneer moet je de huisarts bellen?

Er zijn luchtweginfecties, denk aan griep en kinkhoest, die wel gevaarlijk zijn tijden de zwangerschap. Heb je hoge koorts of benauwdheid verschijnselen, dan kan het zijn dat je niet een gewone verkoudheid te pakken hebt. Met name kinkhoest is ook voor baby’s gevaarlijk, omdat de hevige hoestbuien ook invloed hebben op het lichaam en daardoor in ernstige gevallen tot een miskraam of vroeggeboorte kunnen leiden. De eerste symptomen van kinkhoest lijken veel op een gewone verkoudheid maar na een aantal weken ontwikkelen zich hevige hoestbuien omdat het lichaam taai slijm probeert te verwerken.

Kinkhoest vaccinatie
Elke zwangere vrouw kan een kinkhoest vaccinatie halen tussen de 24e en 32e week van de zwangerschap. Zo maakt het lichaam antistoffen aan die worden doorgegeven aan de baby via de placenta. Hiermee blijft de baby na de geboorte ook beschermd tot dat hij zelf vaccinaties krijgt voor kinkhoest.

Risico’s van griep
Een verkoudheid voel je meestal wel opkomen en het duurt een paar dagen voordat je je echt ellendig voelt. Een griep kan zich echter plotseling ontwikkelen en kan bij een zwangerschap erger zijn en complicaties veroorzaken. Denk aan een longontsteking. Een ernstige griep kan ook risico’s met zich meebrengen voor de baby. Je kunt je vanaf het tweede of derde trimester van de zwangerschap laten inenten tegen het virus in het griepseizoen, dat loopt vanaf half oktober tot het eind van de winter.

Het cytomegalovirus (CMV)
Het cytomegalievirus is een van de herpesvirussen. Denk bijvoorbeeld aan koortsblaasjes. Voor een zwangere vrouw is dit meestal onschuldig maar voor de baby kunnen er wel risico’s zijn. Dit kan namelijk leiden tot mentale stoornissen of doofheid bij pasgeboren baby’s.