Verschillende vormen van keelkanker

Keelkanker is een term die gebruikt wordt voor alle kankers in de hals, keelholte en neusholte. Toch zijn hier wat variaties in.

© Vimeo.com

  • Kanker aan de amandelen is een eerste grote groep. Deze variant wordt vooral bij mannen vastgesteld. Dit kan wellicht verklaard worden door het feit dat deze vorm vooral ontstaat door roken en alcoholgebruik. De eerste symptomen zijn niet zo zorgwekkend. Meestal begint het gewoon met wat keelpijn. Na een tijdje komt hier ook pijn in het oor bij. Eventueel kan er ook een knobbel in de hals vastgesteld worden. Dit gebeurt pas als de kanker al is uitgezaaid naar een lymfeklier. Deze vorm van keelkanker kan uitsluitend behandeld worden met radiotherapie en chirurgie. Enkel zo kan de tumor verwijderd worden en eventueel ook de aangetaste lymfeklieren.
  • De tweede gekende vorm van keelkanker is kanker van het strottenhoofd. Ook deze kanker ontstaat vooral door overmatig roken of alcohol drinken. In het strottenhoofd kan kanker op verschillende plaatsen ontstaan. Wanneer het zich ontwikkelt op de stembanden, is dit te merken aan een plotse heesheid. Merk je dat je stem steeds heser wordt? Dan is het in elk geval aangeraden snel naar de arts te gaan. In andere delen van het strottenhoofd kan kanker eveneens ontstaan. Dit wordt dan gekenmerkt door pijn, slikproblemen en soms zelfs een knobbel in de hals.