Vitamine D supplementen zijn onmisbaar

Vitamine D is ontzettend belangrijk. Ons lichaam kan simpelweg niet zonder, maar toch krijgen veel mensen niet voldoende vitamine D op natuurlijke wijze binnen. Dat is ook de reden dat er bij winkels als Holland & Barrett vitamine D supplementen te koop zijn.

Vitamine D

© Pixabay.com

Wat is vitamine D eigenlijk?
Maar wat is vitamine D dan eigenlijk en waarom is het zo belangrijk? Kort gezegd is vitamine D een vitamine die in vet kan oplossen en die door ons lichaam zelf wordt aangemaakt. Dit gebeurt in de huid wanneer deze in aanraking komt met zonlicht. Daarom wordt deze vitamine in de volksmond ook wel eens de zonvitamine genoemd. Meer dan de helft van de vitamine D die wij nodig hebben, komt van zonlicht vandaan. Dat is echter niet voldoende. De rest dien je uit voeding of uit vitamine D supplementen te halen. Vooral in de winter heeft ons lichaam vaak een tekort. Juist dan zijn vitamine D supplementen erg belangrijk.

Waar is vitamine D voor nodig?
Maar waar is deze bewuste vitamine dan eigenlijk precies voor nodig? Waar is het goed voor? Uit onderzoek is gebleken dat tal van processen in ons lichaam worden geholpen door vitamine D. Het meest belangrijke daarvan is sterke tanden en botten. Wanneer je een dagje ouder wordt, helpt vitamine D ook om ervoor te zorgen dat er genoeg kalk in de botten aanwezig is. En dat is nog lang niet alles. De zonvitamine helpt daarnaast namelijk ook nog eens mee aan een sterke weerstand, het celdelingsproces én om je spieren soepel en sterk te houden.

Vitamine D

© Pixabay.com

Twee soorten
Overigens kunnen we vitamine D onderverdelen in twee verschillende soorten: vitamine D2 en vitamine D3. Beide hebben in principe dezelfde functie. Vitamine D3 kan echter door het lichaam aangemaakt worden en dat is bij vitamine D2 niet het geval. Bovendien is de werking van D3 een stuk sterker. Wanneer je supplementen van vitamine D bestelt, zijn deze in de meeste gevallen dierlijk. Het is daarnaast echter ook mogelijk om veganistische vitamine D te bestellen. Deze zijn gemaakt van korstmos.

Baby’s en kinderen
Veel ouders kiezen ervoor om hun baby’s en kinderen extra vitamine D te geven. Dat is ook niet zo verwonderlijk aangezien het de groei van kinderen bevordert. Vitamine D zorgt ervoor dat fosfor en calcium uit voeding worden gehaald en vervolgens terecht komen in de tanden en botten. Daarnaast verhoogt het de weerstand van kinderen en dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen met de vele ziektekiemen waar kinderen mee te maken krijgen. Voor kinderen tot en met 3 jaar is dagelijks ongeveer 10 mcg vitamine D aanbevolen.

Vitamine D

© Pixabay.com

Volwassenen
Wil je weten hoeveel je als volwassene nodig hebt? Dat hangt af van heel veel verschillende factoren zoals huidskleur, geslacht, leeftijd en hoeveel je huid met de zon in aanraking komt. Volwassenen met een getinte huidskleur dienen minimaal 10 mcg te nemen, net als mensen die weinig in de zon komen. Bij een leeftijd die hoger ligt dan 70 jaar kun je het beste 20 mcg supplementen van vitamine D innemen. Als je precies wil weten wat voor jou het beste is, kun je eventueel overleggen met een arts.