Voorkomen van luizen

Hoofdluizen komen zeer vaak voor. Vooral kleine kinderen hebben er al wel eens last van. Eens luizen gesignaleerd zijn op school, is de kans ook zeer groot dat ze er ook last van zullen krijgen.

© Pexels.com

Luizen zijn namelijk erg besmettelijk en gaan razendsnel over van persoon tot persoon. Luizen kunnen niet springen, maar ze verplaatsen zich via kledij, het samen spelen met de hoofden dicht bij elkaar, enzovoort. Bovendien kunnen luizen zwemmen. Als een kindje van de klas dus met luizen zit, is het vrijwel onmogelijk te voorkomen dat jouw kind er ook mee naar huis komt.

Wat je wel kan doen om dit te proberen, is de haren regelmatig controleren en goed doorkammen met een fijne kam. Indien er dan toch luizen zijn, worden ze snel ontdekt, waardoor ze ook snel weer uit te roeien zijn. Ook het vermijden van contact met een ‘besmette’ persoon is een goed idee. Al is dit lang niet altijd makkelijk. Toch kan je proberen gemeenschappelijke kledij te vermijden, borstels goed te ontsmetten en beddengoed regelmatig te wassen.

Dramatiseer echter niet! Maak je kinderen niet onnodig bang. Het hebben van luizen is geen taboe of schande. Het is een vervelende zaak. Maar met de juiste producten heb je in een mum van tijd weer ‘luisvrije’ haren.