Vruchtbaarheidsonderzoek bij vrouwen, wat houdt dit in?

Wanneer je wil weten of je vruchtbaar bent, kun je dit laten onderzoeken. Natuurlijk wil je van te voren graag weten wat je dan te wachten staat. Het vruchtbaarheidsonderzoek bestaat uit verschillende onderdelen, die we voor jou op een rijtje zetten.

© wikipedia.org

1. Bloedonderzoek
Het eerste onderdeel is een bloedonderzoek. Dit onderzoek moet duidelijkheid geven over hormonen en chlamydia-antistoffen. De hormonen geven de kwaliteit van je eisprong aan en chlamydia-antistoffen laten zien in hoeverre je eileiders beschadigd zijn door een chlamydia-infectie die je hebt (gehad). Het bloedprikken vindt plaats in het begin van je cyclus en een week nadat de eisprong heeft plaatsgevonden.

2. Echo-onderzoek
Door middel van een echo kijkt de arts naar de eiblaasjes en de dikte van je baarmoederslijmvlies. De arts kijkt net zo vaak totdat je een keer een eisprong hebt gehad. Zo kan bepaald worden wanneer je vruchtbaar bent. Het echo-onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

3. Samenlevingstest
Deze test toont aan wat de invloed is van jouw baarmoederhalsslijm op het sperma van je vriend of man.

4. Röntgencontrastfoto van je baarmoeder
Deze stap vindt plaats als de onderzoeken naar jouw cyclus zijn afgelopen. De baarmoederfoto laat de vorm van de baarmoeder zien en toont of de eileiders niet verstopt zijn. Het maken van deze foto duurt ongeveer een kwartier. De pijn die je voelt bij het maken van deze foto kan lijken op menstruatiepijn. Deze foto kan alleen gemaakt worden als met zekerheid gesteld kan worden dat je niet zwanger bent.

5. Probeer-fase
Wanneer er geen afwijkingen uit de baarmoederfoto komen, mag je samen met je partner nog 6 maanden proberen om zwanger te raken. Wanneer dit niet lukt, volgt er meestal een kijkoperatie.

6. Kijkoperatie
Dit is meestal de laatste fase van het onderzoek. In deze fase wordt er naar je baarmoeder, eileider en eierstokken gekeken. Wanneer je geopereerd wordt, gebeurt dit volledig onder narcose. De ingreep zal niet veel littekens achterlaten. Na verloop van tijd zullen deze niet meer zichtbaar zijn.

7. Hysteroscopie
Wanneer er op je baarmoederfoto of tijdens de kijkoperatie iets bijzonders is gezien door de arts, dan is het mogelijk dat een hysteroscopie gedaan wordt. Waar bij de kijkoperatie naar de buitenkant van de baarmoeder wordt gekeken, wordt er met een hysteroscopie naar de binnenkant gekeken. Je wordt dan plaatselijk verdoofd. De arts kan op deze manier controleren of er vleesbomen, poliepen of verklevingen zijn die ervoor zorgen dat het moeilijk is om zwanger te worden.