Waarom veroorzaken kolen winderigheid en krampen?

Je kent het misschien wel: je hebt een lekkere maaltijd gegeten waar een soort kool in verwerkt zat en krijgt een paar uur daarna last van winderigheid, krampen of een opgeblazen gevoel. Deze klachten komen na de consumptie van verschillende kolen: groene, witte en rode kool, maar ook spruitjes en savooikool. De klachten zullen bij de ene persoon sterker zijn dan bij de ander, maar dat neemt niet weg dat het een vervelend probleem is. Hoe komt het toch dat kolen verantwoordelijk zijn voor zoveel ongemak?

© Pixabay.com

Niet-verteerbare koolhydraten
De belangrijkste reden waarom kolen winderigheid veroorzaken, is doordat ze niet-verteerbare koolhydraten bevatten. Dit zijn koolhydraten die het lichaam dus niet op kan nemen en als energie kan gebruiken. In de meeste kolen vind je bijvoorbeeld niet-zetmeel polysacchariden en oligosacchariden. Maar wat is dan de functie van niet-verteerbare koolhydraten? Eigenlijk functioneren deze stoffen vooral als vezels die de darmwerking stimuleren. Dat maakt kool een uitstekende keuze wanneer je juist last hebt van obstipatie. De vezels zetten de darmen in werking en zorgen ervoor dat je een gezonde spijsvertering hebt. Tegelijkertijd zal de kool niet volledig worden afgebroken in je darmen, aangezien je lichaam er verder niks mee kan. Dit zorgt ervoor dat de kool (gedeeltelijk) zal fermenteren in het lichaam, wat zorgt voor de productie van enkele vervelende gassen, zoals koolstofdioxide, waterstof en een klein beetje methaan. Dit is meteen de reden waarom winderigheid na het eten van kolen zo kan stinken. Er ontstaan namelijk zwavelverbindingen in je lichaam die een hele typerende en vervelende geur hebben. Sommige mensen maken meer van dit soort gassen aan dan anderen, waardoor de mate van winderigheid ook kan variëren tussen verschillende personen.

Hoe voorkom je winderigheid?
Iedereen heeft wel last van een klein beetje winderigheid na het eten van kool, maar het kan zo zijn dat het opgeblazen gevoel echt ongemakkelijk voelt of zelfs pijn doet. Merk je dat je je echt slecht voelt na het eten van kool? Dan is het belangrijk om te weten welke soort kolen de meeste problemen veroorzaken. Iedere kool heeft namelijk enkele andere bestandsdelen waar je weer anders op kunt reageren. Probeer dus steeds één koolsoort uit en kijk hoe je lichaam die dag reageert. Zo kan je wegstrepen welke kolen voor problemen zorgen en welke niet. Het is namelijk belangrijk dat je wel de juiste vezels binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Daarom is het af te raden om alle producten met niet-verteerbare koolhydraten te schrappen. Hierdoor kan je darmflora helemaal in de war raken, waardoor je bijvoorbeeld last krijgt van obstipatie. Daarnaast is het zo dat je lichaam gewend kan raken aan de inname van vezels. Meestal is het zo dat mensen die weinig vezels binnenkrijgen, meer last krijgen van winderigheid na het eten van kool. Dit komt doordat de darmen ineens veel niet-verteerbare koolhydraten binnenkrijgen, terwijl ze dit niet gewend zijn. Zorg dus altijd voor voldoende vezels in je dieet om winderigheid te voorkomen!