Wat is botkanker?

Kanker in het algemene is echt een ziekte van deze tijd. Ongetwijfeld ben ook jij er al in je omgeving of misschien zelf mee geconfronteerd geweest. Botkanker is een vrij zeldzame kankersoort. Bij slechts een kleine 1% van alle vastgestelde kankers blijk het om botkanker te gaan.

© Commons.wikimedia.org

Wat wel meer voorkomt zijn botmetastasen. Dit zijn botuitzaaiingen die ontstaan ten gevolge van een andere kankersoort (vb longkanker, prostaatkanker,…). De symptomen lijken dezelfde, maar toch is er dus een onderscheid.

Er bestaan twee vormen van botkanker, namelijk osteosarcoom en multiple myoloom. De eerste soort treft vooral jonge mensen, terwijl de laatste eerder bij ouderen geconstateerd wordt. Toch kan het ook andersom voorkomen. Botkanker is een zeer ernstige kankersoort. Onze botten hebben namelijk meerdere functies in ons lichaam en zijn dus enorm belangrijk. Zo beschermen ze bijvoorbeeld tal van interne organen, ze zorgen ervoor dat we kunnen bewegen en ook zorgt ons beenmerg voor de aanmaak van bloed.

Indien er hier iets misgaat, heeft dit dan ook enorme gevolgen. Een voortdurend pijngevoel aan de botten kan een eerste teken zijn. Als je ooit zo’n gevoel ervaart, aarzel dan in geen geval. Ga meteen naar je arts en laat je grondig onderzoeken. Een tijdige behandeling heeft nog altijd het meeste kans op slagen!