Wat houdt een MRI-scan in?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, of kort gezegd magneetscan. Dit type onderzoek wordt door artsen uitgevoerd om een beeld te krijgen van bijvoorbeeld weefsel of organen.

© commons.wikimedia.org

Wanneer moet je een MRI-scan laten maken?
Als er klachten zijn die maar niet over gaan, dan kan een arts de opdracht geven tot een MRI-scan omdat hiermee bijna alle lichaamsdelen en organen kunnen worden onderzocht. Toch zijn er specifieke klachten en lichaamsdelen waarbij meestal wordt gekozen voor een MRI-scan als onderzoeksvorm. Denk aan het hoofd en de hersenen bij aanhoudende hoofdpijn, of de rug en wervelkolom wanneer rugpijn maar niet overgaat. Maar ook bij knieproblemen of chronische buikklachten kan een MRI-scan worden gedaan. Wanneer de scan wordt gedaan in het kader van borstonderzoek, heet het ook wel een mammografie.

Hoe werkt een MRI-scan
Bij een MRI-scan gaat de patiënt liggen in een lange tunnel met een sterke magneet die eigenlijk de signalen oppikt uit het weefsel van de patiënt waarmee de computer van het apparaat een soort doorsnede van het lichaam kan maken. Hierbij moet de patiënt stil liggen.

Andere soorten MRI-scans
Er bestaan ook MRI-scans met contrastvloeistof, waardoor het weefsel goed kan worden onderzocht, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van iets als een tumor. De patiënt kan tijdens de scan ook worden gevraagd een tak uit te voeren, denk aan lezen of het herkennen van afbeeldingen, waardoor de corresponderende hersendelen actief worden op de scan. Dankzij de contrastvloeistof kan een afbeelding van de scan extra zichtbaar worden gemaakt.

Gesloten en open MRI-scan
Een MRI-onderzoek kan uitgevoerd worden in een reguliere scanner, dus een smalle tunnel die dicht is, maar er zijn ook open MRI-scanners, waarbij het hoofd en de benen vrij blijven. Ook is deze open scanner breder, waardoor mensen met meer omvang er in passen. En de open MRI scanner is vaak handig voor mensen die claustrofobisch zijn.

De MR-angiografie
Dit is een MRO-scan die eigenlijk hetzelfde doet als een MRI scan met contrastvloeistof, maar dan zonder de hulp van dat laatste. Dit is veiliger voor de patiënt.

Andere scans
Andere bekende scans zijn de CT-scan en de röntgen foto. Bij een CT-scan, of een Computer Tomografie, wordt er met röntgenstraling een dwarsdoorsnede gemaakt van het lichaam. Als er een specifiek lichaamsdeel of orgaan wordt onderzocht, krijgt de arts hiervan dus een volledig beeld. Soms wordt bij deze scan ook contrastmiddel gebruikt.

Röntgenonderzoek
Bij röntgenonderzoek worden botten en kraakbeen dankzij röntgenstraling zichtbaar gemaakt. Deze stralen kunnen door heel het lichaam dringen. Op de foto’s zullen weefsels die veel kalk bevatten oplichten. Ook röntgenfoto’s kunnen worden gedaan met contrastvloeistof om bloedvaten en organen zichtbaar te maken. Deze vloeistof bevat vaak jodium, dat de röntgenstralen opneemt.