Wat zijn jodiumtabletten en voor wie zijn ze nuttig?

Jodiumtabletten zijn tegenwoordig voor alle Belgen gratis beschikbaar bij de apotheker, als voorzorg in het geval van een kernramp. Maar wat doen deze tabletten precies en waarom mag niet iedereen ze innemen? Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over jodiumtabletten.

© commons.wikimedia.org

De werking van jodiumtabletten bij een kernramp
Bij een nucleaire ramp komen heel wat schadelijke stoffen vrij, waaronder radioactief jodium dat in ons lichaam kan terechtkomen via de voeding die we eten of de lucht die we inademen. Dit jodium wordt door onze schildklier opgenomen en kan daar een kanker veroorzaken omwille van het feit dat de stof radioactief is. Jodiumtabletten zorgen voor een verzadiging van de schildklier met niet-radioactief jodium waardoor het risico op kanker verkleint. Het radioactieve jodium verlaat ons lichaam dan gewoon via de urine.

Wie komt in aanmerking voor jodiumtabletten
Niet iedereen mag jodiumtabletten innemen. Jonge mensen zijn kwetsbaarder voor de effecten van de radioactieve stof. Kinderen en jongeren tot 18 jaar krijgen dan ook het advies om een gratis doosje jodiumtabletten af te halen. Volwassen mensen ouder dan 40 jaar maken minder kans op schildklierkanker en bij deze mensen is de werking van de schildklier vaak wat ontregeld. Jodiumtabletten zijn in dat geval geen goed idee. De negatieve bijwerkingen, zoals hartproblemen, kunnen dan vaker voorkomen en wegen meestal zwaarder door dan de positieve effecten (het vermijden van schildklierkanker). Wanneer er echter zeer hoge concentraties radioactief jodium zijn vrijgekomen is het ook voor 40-plussers aangewezen jodiumtabletten te nemen.

Hoeveel tabletten mag je innemen
Er is natuurlijk een limiet op de hoeveelheid jodiumtabletten die je mag innemen, afhankelijk van je leeftijd. Deze info, alsook de gevallen in dewelke het afgeraden is de pillen te nemen, is terug te vinden in de bijsluiter. Belangrijk is dat de aanbevolen hoeveelheid niet overschreden mag worden. Jodiumtabletten hebben een beschermend effect van minstens 24 uur, maar dan moet je wel binnen blijven.

Enkele laatste bedenkingen omtrent jodiumtabletten
Jodiumpillen bieden geen volledige bescherming tegen kernrampen. Bij een nucleaire ramp komen immers heel wat meer radioactieve stoffen vrij die schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. De beste voorzorgsmaatregel blijft dan schuilen voor de gevaren, ongeacht je leeftijd.

Een correcte bewaring van de tabletten waarborgt een lange houdbaarheid. Over het algemeen blijven jodiumtabletten zo’n 10 jaar houdbaar. Merk wel dat de datum op de verpakking verwijst naar de productiedatum en niet naar de vervaldatum.

Ten slotte mag je absoluut niet preventief jodiumtabletten innemen. Enkel na een aanbeveling van een bevoegde instantie mogen deze pillen ingenomen worden.