Wees alert op de symptomen van longontsteking

Bij een longontsteking voelt u zich ziek en vermoeid. Bovendien bent u snel uitgeput na een kleine inspanning. Omdat u veel hoest, doen mogelijk ook de spieren van uw borstkas en rug pijn. Welke klachten spelen er nog meer in het geval van een longontsteking? Lees hier over alle mogelijke symptomen, zodat u de signalen van een longontsteking op tijd herkent.

© Commons.wikimedia.org

Veel voorkomende symptomen
Bij een longontsteking zijn de kleine luchtwegtakjes en de longblaasjes ontstoken. Dit veroorzaakt een aantal vervelende verschijnselen. De klachten die vaak optreden zijn:
– Veel hoesten (het hoesten helpt om de bacteriën of het virus te verwijderen)
– Moeite met ademen
– Een pijnlijke of oppervlakkige ademhaling
– Benauwdheid en kortademigheid
– Spierpijn bij de longen door het hoesten
– Koorts of een verlaging van de lichaamstemperatuur
– Grote vermoeidheid en een slap gevoel

Andere symptomen bij longontsteking
Mogelijk zijn er ook nog andere klachten als één of beide longen ontstoken zijn. Zo heeft u misschien te maken met:
– Geel of groen gekleurd slijm
– Bloed in het opgehoeste slijm
– Afname van de eetlust
– Koude rillingen
– Sufheid of verwardheid

Niet iedereen heeft hetzelfde ziektebeeld
Niet iedereen heeft exact dezelfde symptomen bij een longontsteking. Veel mensen hebben last van koorts of hoge koorts. Maar het is ook mogelijk dat u geen koorts heeft of dat de koorts slechts af en toe optreedt. Ook een verlaging van de lichaamstemperatuur is mogelijk.

Het kan zijn dat u voorafgaand aan de longontsteking een aantal dagen verkouden of grieperig bent. Of u heeft last van keelpijn. Vanwege een lage weerstand knapt u hiervan niet op en de infectie breidt zich uit naar de lagere luchtwegen. U wordt dan steeds zieker. Bij andere patiënten daarentegen komen de symptomen van een longontsteking heel snel op.

Zware of lichte ontsteking
Het kan beangstigend zijn om longontsteking te hebben, omdat onverwacht benauwdheid kan optreden. Dit komt omdat u vanwege de ontsteking en het slijm in de longblaasjes minder zuurstof opneemt in het bloed. De ernst van de ontsteking kan variëren: we spreken van een lichte of een zware longontsteking, afhankelijk van het gedeelte van de long dat ontstoken is.

Is er sprake van een dubbele longontsteking? Dan heeft u uiteraard meer klachten dan wanneer één van de longen ontstoken is. Bij een zware longontsteking is een opname in het ziekenhuis noodzakelijk.

Snel naar de arts
Mensen van alle leeftijden kunnen een longontsteking oplopen. In de praktijk blijkt wel dat kinderen jonger dan tien jaar en volwassenen ouder dan 55 jaar een grotere kans hebben op het krijgen van dit type ontsteking. Heeft u het vermoeden dat u, uw kind of een familielid met deze ziekte te maken te heeft, bezoek dan zo snel mogelijk een arts.

De arts kan uw longen beluisteren en beoordelen of het nodig is om een röntgenfoto te maken. Hierna kan men snel starten met de juiste zorg en behandeling.