Windpokken

De windpokken, ook wel gekend onder de naam waterpokken, komen erg vaak voor. Het is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door een besmettelijk virus. Dit virus is bijvoorbeeld ook de veroorzaker van gordelroos.

© Commons.wikimedia.org

Het is niet omdat je windpokken als kind hebt gehad, dat je in je latere leven geen gordelroos meer kan krijgen. Windpokken veruiterlijken zich vooral in de vorm van rode vlekjes en blaasjes verspreid over het hele lichaam. Na enkele dagen komt hier vocht uit. Hoewel de blaasjes enorm kunnen jeuken, moet je er echt proberen af te blijven. Door te krabben kan je namelijk littekens of ontstekingen doen ontstaan.

Jammer genoeg bestaat er geen wondermiddel dat de uitslag meteen doet stoppen. Er zijn wel medicijnen en zalfjes die de kwalen verlichten. Wanneer je als kind nooit de windpokken hebt gehad, is het mogelijk er in je volwassen leven mee geconfronteerd te worden. Bij volwassen zijn de klachten in veel gevallen nog vervelender dan bij jonge kinderen. Ook is de kans op complicaties (zoals longontstekingen, hersenontstekingen,…) groter.