Zwanger? Zorg goed voor je tanden

Als je zwanger bent, zijn je tanden fragieler. Dit maakt het erg belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Waarom je tanden fragieler zijn, wat dit dan precies inhoudt en wat je hieraan kunt doen, lees je op deze pagina.

© Pixabay.com

Waarom zijn je tanden fragieler?
Als je zwanger bent, heb je te maken met vele hormonale veranderingen. Omdat je hormoonhuishouding uit balans is, zijn je tanden fragieler. Als je zwanger bent heb je bijvoorbeeld meer kans op tandvleesontstekingen. Ook stijgt het risico op cariës. Meer over deze aandoeningen, lees je in onderstaande alinea’s.

De tandvleesontsteking
Een tandvleesontsteking wordt ook wel gingivitis genoemd. Als je een tandvleesontsteking hebt, is je tandvlees gezwollen, rood en gevoelig. Ook kan het tandvlees gemakkelijk gaan bloeden, zeker tijdens het tandenpoetsen. Het is belangrijk snel te handelen bij een tandvleesontsteking. Doe je dit niet, dan kan de ontsteking namelijk chronisch worden.

Een chronische tandvleesontsteking kan leiden tot parodontitis. In dit geval zijn de weefsels die om de tanden heen zitten, volledig ontstoken. Deze ontsteking kan zo erg worden, dat je tanden en/of kiezen uit kunnen vallen.

Cariës
Veel zwangere vrouwen eten heel anders dan voor ze zwanger waren. Ze hebben ineens zin in voedingsmiddelen die ze normaliter eigenlijk nooit eten en kunnen zelfs de gekste combinaties van voedingsmiddelen maken. Omdat je eetgewoonten veranderen als je zwanger bent, heb je meer risico op cariës, ofwel gaatjes in je tanden. Zeker als je veel zoete voedingsmiddelen eet en/of veel zoete dranken drinkt tijdens de zwangerschap, is de kans op gaatjes groot.

Vervelende tandproblemen voorkomen: 3 tips
Er zijn diverse dingen die je kunt doen om randproblemen tijdens de zwangerschap te voorkomen. We geven je graag drie tips om te voorkomen dat je een tandvleesontsteking krijgt tijdens de zwangerschap of veel gaatjes krijgt in je tanden.

Tip 1: poets regelmatig en poets extra goed
Om gaatjes te voorkomen, is het belangrijk je tanden minimaal twee keer per dag te poetsen. Dit doe je altijd twee minuten lang. Idealiter poets je je tanden met een elektrische tandenborstel, want deze tandenborstel poetst beter dan een gewone tandenborstel.

Tip 2: ga regelmatig naar de tandarts
Een tandarts kan bepaalde tandproblemen al aan zien komen, voor jij in de gaten hebt dat er iets mis is. Door regelmatig naar de tandarts te gaan, kun je tandproblemen dan ook voorkomen. Bovendien is het ook verstandig naar de tandarts te gaan als je al een tandvleesontsteking of gaatjes hebt. De tandarts kan je helpen van jouw ontsteking af te komen en zal je gaatjes vullen.

Tip 3: vergeet je tanden niet te flossen
Je kunt je tanden beschermen door ze regelmatig te flossen, het liefst zelfs iedere dag. Door iedere dag te flossen voorkom je niet alleen gaatjes in de tanden, maar houd je bovendien het tandvlees gezond. Je kunt flossen met een flosdraad, maar ook met speciale tandenstokers.